Kosteusmittaus

  • kuntoarvion yhteydessä
  • yksittäisenä toimenpiteenä

Kuntoarvion yhteydessä tehtävä kosteusmittaus tapahtuu sähköisellä kosteuden tunnistimella sekä aistinvaraisesti, kokemusperäisesti havainnoiden. Kosteusmittaus tehdään märkätiloissa ja kosteudelle alttiissa rakenteissa.

Esim. kylpyhuoneen kosteusmittausprosessi etenee seuraavasti:

Ensihavainto aistitaan mahdollisesti nenällä – terve/epäterve tuoksu tai haju.

Seinät, lattia, katto, tuuletettavuus havaitaan aistinvaraisesti. Lattia ja seinät kartoitetaan koputellen ja kosteustunnistimella kuiva/märkä/kopo = laatta on irti pohjastaan. Laatoitusten elastisten kittausten kunto tarkastetaan silmämääräisesti, samoin lattian ja katon lävistysreikien tiiviys (esim. lattiakaivo) ja saumausten kunto. LVI laitteet tarkastetaan näkyviltä osin. Onko tuuletus kylpyhuoneessa mahdollinen: katolle menevä venttiili ja korvausilman saanti tilan kynnyksen ja oven välistä tarkastetaan. Tarvittaessa käytetään kosteudentunnistimia ja muita mittauslaitteita.

Kosteusmittaus
Pikainen kosteusmittaus käynnissä.

Tilan turvallisuus, esim. sähköpistorasioiden sijainti seinillä, havainnoidaan. Myös huoneiston muut märkätilat havainnoidaan pinnallisesti kuten keittiö, wc tai kodinhoitohuone. Lopuksi sisustustyön ja materiaalien asianmukaisuus havainnoidaan. Kirjallinen raportti sisältää mahdollisten lisätutkimusten ja korjausten tarpeen ja mahdollisen kiireellisyysjärjestyksen. Tarkastus kestää kohteessa 1-3 tuntia.